Matsmältningsorganens viktigaste uppgift är att
bryta ner maten
· Begreppet spjälkning betyder sönderdelning
· Matsmältningsorganen är en sammanhängande kanal från munhålan till ändtarmsöppningen och brukar även kallas för mag-tarmkanalen och är 7 m lång
· Till mag – tarmkanalen hör till: munnen, svalget, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen, ändtarmen och analkanalen
· Födan börjar sönderdelaS redan i munnen genom att dels tugga den (mekanisk sönderdelning), dels blanda den med saliven (kemisk sönderdelning)
· I saliven finns anzymet amylas som börjar sönderdela kolhydraterna till druvsocker
· Saliven innehåller för det mesta vatten men också upplösta salter och enzymer
· Enzymer är kemiska saxar som klipper ner de stora molekylerna i maten till de minsta möjliga
· Under ett dygn tillverkas mellan 1-1,5 liter saliv
· Saliven förhindrar slemhinnan i munnen att torka ut, skyddar munhålan och tänderna mot bakterieangrepp och blandar sig med maten vilket gör att du får betydligt lättare att svälja det halvflytande innehållet
· Via matstrupen och mha sväljreflexen fortsätter födan ner till magsäcken
· I magsäcken blandas maten ihop med magsaften som består av: slem, saltsyra (en stark syra med ett lågt pH på ca 2) och enzymet pepsin
· Saltsyran dödar oönskade bakterier och pepsinen sönderdelar proteinerna till aminosyror
· Födan knådas mha magmusklerna
· Från magsäcken fortsätter födan vidare till tunntarmen i mycket små portioner
· Bukspott och galla produceras av bukspottkörteln respektive levern
· Fetterna sönderdelas här
· Bukspott och galla hjälrper till i att fortsätta sönderdela födan men också neutralisera det sura som kommer från magsäcken
· I tunntarmen slutförs sönderdelningen av födan
· Kolhydraterna blev till druvsocker, proteinerna blev till aminosyror och fetterna blev till glycerol och fettsyror
· Tunntarmen innehåller tarmludd och är veckad
· Tunntarmen har alltså en väldigt stor yta
· Vecken innehåller dels blodkärl, dels tarmludd
· Från tunntarmen går all näring igenom till blodomloppet och på så sätt transporteras näringen till kroppens alla celler
· I cellernas mitokondrier sker förbränningen av näringsämnen från födan även kallad cellandning
· De rester som blir kvar och de döda cellerna fortsätter seda vidare till tjocktarmen
· Tjocktarmens viktiga funktion är att suga upp vatten och gör bland annat rsterna till en konsistens som sedan förs ut ur kroppen via ändtarmen och analöppningen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar