lördag 26 september 2015

ÅRSKURS 8 - SAMMANFATTNING MATSPJÄLKNINGEN

 Matsmältningsorganens viktigaste uppgift är att bryta ner maten



·         Begreppet spjälkning betyder sönderdelning
·         Matsmältningsorganen är en sammanhängande kanal från munhålan till ändtarmsöppningen och brukar även kallas för mag-tarmkanalen och är 7 m lång
·         Till mag – tarmkanalen hör till: munnen, svalget, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen, ändtarmen och analkanalen
·         Födan börjar sönderdelaS redan i munnen genom att dels tugga den (mekanisk sönderdelning), dels blanda den med saliven (kemisk sönderdelning)
·         I saliven finns anzymet amylas som börjar sönderdela kolhydraterna till druvsocker
·         Saliven innehåller för det mesta vatten men också upplösta salter och enzymer
·         Enzymer är kemiska saxar som klipper ner de stora molekylerna i maten till de minsta möjliga 
·         Under ett dygn tillverkas mellan 1-1,5 liter saliv 
·         Saliven förhindrar slemhinnan i munnen att torka ut, skyddar munhålan och tänderna mot bakterieangrepp och blandar sig med maten vilket gör att du får betydligt lättare att svälja det halvflytande innehållet
·         Via matstrupen och mha sväljreflexen fortsätter födan ner till magsäcken
·         I magsäcken blandas maten ihop med magsaften som består av: slem, saltsyra (en stark syra med ett lågt pH på ca 2) och enzymet pepsin
·         Saltsyran dödar oönskade bakterier och pepsinen sönderdelar proteinerna till aminosyror
·         Födan knådas mha magmusklerna
·         Från magsäcken fortsätter födan vidare till tunntarmen i mycket små portioner
·         Bukspott och galla produceras av bukspottkörteln respektive levern
·         Fetterna sönderdelas här
·         Bukspott och galla hjälrper till i att fortsätta sönderdela födan men också neutralisera det sura som kommer från magsäcken
·         I tunntarmen slutförs sönderdelningen av födan
·         Kolhydraterna blev till druvsocker, proteinerna blev till aminosyror och fetterna blev till glycerol och fettsyror
·         Tunntarmen innehåller tarmludd och är veckad
·         Tunntarmen har alltså en väldigt stor yta
·         Vecken innehåller dels blodkärl, dels tarmludd
·         Från tunntarmen går all näring igenom till blodomloppet och på så sätt transporteras näringen till kroppens alla celler


·         I cellernas mitokondrier sker förbränningen av näringsämnen från födan även kallad cellandning
·         De rester som blir kvar och de döda cellerna fortsätter seda vidare till tjocktarmen
·         Tjocktarmens viktiga funktion är att suga upp vatten och gör bland annat rsterna till en konsistens som sedan förs ut ur kroppen via ändtarmen och analöppningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar