SINNENA
LUKT, SMAK och
KÄNSEL
- Våra sinnen är som portar till omgivningen vi
lever i
- Sinnena samlar in information från vår
omgivning och hjälper oss att överleva
- Lukt och smak är människans kemiska sinnen – sinnescellerna känner av och
reagerar på molekyerna som finns i luften som är en gas och i vätskor (du
andas in luft via både näsa och mun och i munnen finns saliv som är en
vätska)
- Vi har miljontals luktceller
- Vi kan upptäcka och känna av mer än 10 tusen
olika dofter vilket är väldigt lite om vi jämför oss med till exempel
en hund som har 40 gånger fler luktceller
- Dofter är kopplade till minne – kan du förklara
hur?
- Dofter står till grund för den så kallade personkemin
som man ofta pratar om när man talar om vem vi passar ihop med eller inte
passar ihop med – dofter är viktiga för sexualitet som är den mest intima
som finns mellan två personer oavsett kön
- Våra smakceller finns på tungan och kallas smaklökar
- Våra grundsmaker är: söt, surt, salt,
beskt och umami
- När du äter blandas smakerna med luften du
andas in
- Om du är förskyld smakar inte maten lika mycket
eftersom luktcellerna kan inte nås av av de olika dorftämnen som finns i
maten
- Överallt i huden finns känselkroppar (känselceller)
som känner av förändringar av olika sorter
- Via känselcellerna i huden kan du känna
av kyla och värme, beröring, tryck och smärta
- Känselkropparna för beröring sitter i väldigt
mycket tätare på specifka delar av kroppen: fingertopparna, läpparna,
handen, fotsulorna och könsorganen – dessa delar är speciellt känsliga!
Alla våra
sinnesceller är kopplade via specifika nervbanor till hjärnans olika cetra.
Hjärnan får informationen via dessa nerver, tolkar informationen och agerar
därefter.
SYNEN och
ÖGAT
- I ögonen finns 250 miljarder synsinnesceller
vilket motsvarar 2/3 av kroppens alla sinnesceller
- Så fort ögat tar emot ljus skickas det
nervimpulser till hjärnan via synnerven
Ni har med all
säkerhet hört talas om brytningspunkt när ni läste fysik – detta innebär att
ljuset som träffar en yta eller ett medium kan antingen passera rakt igenom
eller bryts den. Om du sätter en penna i ett glas med vatten ser det ut som om
pennan är bruten. Prova det!
Men varför är det så?
Jo, vatten är tätare
än luft och bromsar ljuset. Ljuset går drån en mindre tät medium (luften) till
en tätare medium (vatten). Här ser ni kopplingen mellan biologi och fysik!
Visst är det fantastiskt när man förstår hur allt hänger samman? J J J
Vi går tillbaka till ögat, ögats delar och
deras funktion – det kallas för ögats anatomi och fysiologi!
Så här fungerar det!
- Ljuset som reflekteras av föremålet (saken vi
tittar på) träffar först hornhinnan
- Ljusstrålen bryts och passerar sedan vidare via pupillen
- Pupillens öppning styrs av en muskel
- Beroende på mångden ljus som kommer kan
öppningens storlek regleras – alltså om ljuset är starkt kommer pupillen
att släppa in mindre ljus än om ljuset är svagt
- Pupillens storlek påverkas av känslor och
droger
- Det är vitigt att ögat inte tokar ut – vi
smågråter alltså hela tiden
- Tårvätskan bildas bakom
ögonlocket i tårkörteln
- När ljuse har passerat pupillen går den vidare
till linsen
- Linsen bryter ljuset
- Linsen kan ändra form med hjälp av den muskel
som den är fäst i
- Ljuset bryts alltså olika mycket så att ilden
som formas blir så skarp som möjligt
- När muskeln är avslappnat ser vi skarpt på
långt håll – linsen blir smalare
- När muskeln späns ser vi skarpt på nära håll –
linsen blir tjockare
- Ögats sinnesceller kallas tappar och stavar
som finns i näthinnan
- Tapparna registrerar färg – de
aktiveras när det är gott om ljus omkring oss
- Stavarna reagerar när det blir
mörkt – de är känsligare och uppfattar svart och vitt
- Gula fläcken är det ställe på
näthinnan som har flest sinnesceller
- Gula fläcken använder vi när vi fokuserar
blicken på något speciellt
- Blinda fäcken är området som saknar
helt sinnesceller
- Synfel kan rättas ut mha linser eller glasögon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar